RAD TEHNIKOM GEL LAK

Pogrešna i nedovoljna obrada prirodnog nokta, kao i nepravilno nanošenje gel laka, može da utiče na trajnost i izdržljivost gel laka. Zato je veoma važno da znate  osnovne principe rada sa gel lakom. Naravno, u zavisnosti od proizvođača, tehnika nanošenja gel laka može bitno da se razlikuje, ali postoje osnovna pravila koja se odnose na sve gel lakove.

  1. Da ne bi došlo do odvajanja i pucanja gel laka, nokatna ploča klijenta treba da bude temeljno pripremljena. Potrebno je da se sprovede klasičan detaljan manikir.
  2. Nakon toga nokatna ploča treba da bude dobro oodmašćena dehidratorom- Nail Prep je odličan prvi korak u odmašćivanju i dezinfekciji nokatne ploče.
  3. Nakon odmašćivanja nokatne ploče se nastavlja sa daljom pripremom i upotrebom prajmera. Što se prajmera tiče savet je da se prvo naneste Primer– kiselinski, koji se suši na vazduhu 15ak sekundi. Nakon njega se nanosi Primer acid free– bezkiselinksi prajmer, koji se ne siši, nego se odmah nanosi baza.
  4. Obavezno je nanošenje baznog sloja, jer on ne samo da osigurava vezu između gel laka i nokta, već i štiti prirodan nokat od ulaska pigmenata boje u nokatnu ploču (iz tog razloga se ne preporučuju proizvodi koji nemaju u svom sastavu bazu-3u1 gel lakovi, jer samo skidanje gel laka više oštećuje nokatnu ploču zbog pigmenata koji su u  prvom sloj već u dodiru sa prirodnim noktom).
  5. Bitno je da sve slojeve boje nanosite od kutikule ka vrhu nokta, ujednačenim potezima i u vrlo tankom sloju. Baza se nanosi tako što se utrljava u nokatnu ploču, posle čega treba namazati još jedan sloj, da se ujednači količina gela na noktu. Kod predebelog sloja mogu da se stvore brazde po noktu. Temeljno se namaže i ivica nokta. Nakon toga, sledi polimerizacija u lampi. Savet je da se koristi Rubber Base gel, jer sa njom možete napraviti apeks i izgraditi mali deo nokta ukoliko fali.
  6. Nanošenje gel lakova u boji ima svoje osobenosti. Ako koristimo jake boje, gel lak treba da nanesemo u što tanjem sloju, najmanje dva puta, pogotovo ako radimo sa gelovima tamnih boja. Tamne nijanse imaju puno pigmenata i potrebno im je bolje sušenje, zato je bitno da slojevi budu što tanji, kako prilikom polimerizacije ne bi došlo do “gužvanja” boje. Nema potrebe da se plašite ako je prvi sloj neravnomerno pokriva nokatnu ploču, drugi sloj će potpuno izjednačiti i prekriti sve. Nemojte zaboraviti da obojite i ivicu nokta. Nakon nanošenja svakog  sloja boje nokat se polimerizuje. Kada crtate French liniju, možete da namažete isto dva sloja, pa da se svaki između polimerizuje. Za French gel lakovima preporuka  je Rubber Base Cinnamon i gel lak nijansa White 1.
  7. Nakon boje nanosi se završni sloj za sjaj noktiju. Naša preporuka je Shinny Top završni sjaj koji  je nefiskirajuć, što znači da se ne fiksira tj. ne briše lepljivi sloj nakon polimerizacije. Prilikom nanošenja zavšnog sjaja obavezno obuhvatiti i ivice nokta. Završni sjaj se nanosi u debljem sloju nego boja. Potrebno je da se završni sloj dobro polimerizuje u lampi. Shinny Top završni sjaj pruža besprekoran sjaj do korekcije, ne žuti i ne puca. Ako  se ne polimerizuje dovoljno poslednji sloj, nećete imati potpuni sjaj. Zato je bitno sušiti ga minimum 120 sec. u UV/LED lampi.
  8. Skidanje gel laka je sve teže što se duže nosi isti i za to će trebati malo više vremena. Gel lak se skida soak off metodom, koja minimlano oštećuje nokatnu ploču. Soak off metoda je uklanjanje gel laka acetonom. Postupak je sledeći:  Blago pređete turpijom preko noktiju, kako bi napravili sitne brazde da aceton može brže da deluje i rastopi kompletan gel lak. Zatim tufer natopite acetonom i prislonite uz nokatnu ploču i  obmotate aluminijumskom folijom. Potrebno je nekih 20ak minuta da acetom deluje. Nakon uklanjanja aluminijumske folije i tufera pogurivačem uklonimo preostale delove gel laka i blago isturpijamo celu nokatnu ploču. Jako je važno da znate da drugim metodama skidanja oštećujete nokatnu ploču, a posebno ukoliko se zubima kida gel lak, jer se tako  skida i sloj nokatne ploče.
    Sada, kada znate kompletni postupak nanošenja gel laka preostaje vam samo da izaberete vaše omiljne  nijanse iz našeg prodajnog asortimana sa preko 200 nijansi.Izvor nijansi pogledajte ovde.