Evo kako da se brinete o noktima uz 10 najboljih  savete za negu noktiju:

 1.  Sve počinje čistim rukama i noktima. Da li se kada  temeljno perete ruke posvetite dodatno i unutrašnjoj strani noktiju?
  Da biste garantovali zdrave nokte, veoma je važno da se uverite da su vaši nokti i koža oko njih bez prljavštine. Za pranje ruku koristite nežno, hranljivo sredstvo  i malu četkicu koju  ćete  koristiti za deo ispod noktiju  i oko noktiju da biste uklonili prljavštinu i mrtve ćelije.

 2. Redovno skraćivanje noktiju omogućava vašim noktima da budu jači i čvršći. Redovno skraćivanje noktiju je jednako važno kao i šišanje kose, tako da ih svakih dve nedelje skraćujte. Najbolje vreme za skraćivaje je odmah posle tuširanja kada je nokatana ploča mekša i lakše se seče. Ne zaboravite da redovo dezinfikujete svoj pribor tako što ćete ih oprati u posudi tople vode sa sapunom i nakon toga ih temeljno osušiti. Takođe možete ih nakon toga naprskati nekim dezinfekcionim sredstvom i ostaviti da se osuše potpuno i onda tek odložiti. Takođe, svoje nokte možete skraćivati i turpijom. Ne zaboravite da turpijate neravne ivice u istom pravcu jer turpijanje napred-nazad može oslabiti nokte. Ovo je jedan od najvažnijih saveta za zdrave nokte. Ponudu instrumenata za manikir možete pogledati ovde.

 3. Držite turpiju za nokte pri ruci. Korišćenje ruku na različite načina tokom celog dana, može izazvati mnogo habanja i listanje noktiju. Dobra je ideja da pri ruci držite turpiju za nokte da biste izgladili sve grube ivice kada se to dogodi. Nikada nemojte zubima odgrizti raščupane komade jer to može izazvati oštećenje ležišta nokta i nokat je podložniji infekcijama tada.

 4. Ostavite svoje zanoktice na miru. Ovo ste sigurno čuli sto puta, ali mi ćemo to reći još jednom. Zanoktica zatvara područje u dnu nokta, sprečavajući klice da uđu i inficiraju nokte. Držite se dalje od oštrih, metalnih alata za čišćenje ispod noktiju i obradu zanoktica i nokatne ploče, jer previše kopanja može dovesti do odvajanja nokatne ploče od kože, ostavljajući je sklonom gljivičnim infekcijama. Profesionalni manikir i uklanjane zanoktica ostavite isključivo  profesionalcu, a vi između posete manikiru možete nakon tuširanja, kada je koža mekana, nežno pogurati zanoktice  pogurivačem i utrljati nakon toga hranljivo ulje ili balzam.

 5. Na noktima uvek imajte zaštiti premaz. Ukoliko na svojim noktima nemate gel, gel lak već samo želite da nanosite običan lak uvek koristite osnovni premaz . Zamislite to kao kremu za sunčanje za vaše nokte. Bez obzira da li planirate da nanesete lak za nokte, nanesite osnovni premaz na nokte. Ne samo da sprečava mrlje na noktima, već i dodaje zaštitni sloj vašim noktima. Taj prvi sloj biće priprema i zaštita nokta i omogućava puno bogatstvo boje vašeg laka za nokte.

 6. Ne izlažite svoje  nokte jakim hemikalijama i proizvode za čišćenje i nemojte koristiti nokte za grube radove. To čini nokte manje otpornim na lomljenje i oštećuje ih. Zato uvek stavite zaštitne rukavica pre nego što obavite neke kućne poslove.

 7. Geliranje noktiju je pravo rešenje za slabe nokte sklone lomljenju, kao i sve one koji žele besprekoran manikir do 3. nedelje. Postoji zabluda da gel oštećuje i slabi nokatnu ploči. Ukoliko se pravilno primenjuje apliciranje, kao i skidanje gela vaši nokti zapravo postaju i čvršći i otporniji.
  Kao dodatnu zaštitu prilikom geliranja noktiju  možete  naneti kremu za sunčanje sa SPF 30-50 pre procedure da biste blokirali oštećenje kože oko noktiju.

 8. Redovno hidrirajte ruke i nokte. Nakon svakog pranja ruku namažite hidratantnu kremu ili losion, kako bi održavali vlažnost kože.  Ako morate redovno da koristite proizvode koji isušuju, kao što su sredstva za dezinfekciju ruku, uverite se da ih ne koristite preterano i da pravilno vlažite ruke, nokte i zanoktice. Na tržištu postoje brojni hidratantni proizvodi koji  sadrže sastojke koji će vam pomoći da zatvore vlagu, čineći vaše nokte jačima.

 9. Ishrana i suplementi imaju vrlo bitnu ulogu za celokupno stanje i zdravlje celog organizma, pa tako i naših noktiju. Vaši nokti su napravljeni od proteina zvanog keratin. Dovoljnom količinom keratina ‘ubijte tri muve jednim udarcem’ sjajniju kosu, čistiju kožu i zdravije nokte – tako što ćete u svoju ishranu uvrstiti  hranu bogatu proteinima kao što su mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, orasi, semenke, jaja i riba… Suplemtni  kao što su kapsule biotina i omega ulja će učiniti magiju za vašu kožu, kosu i nokte iznutra. Biotin posebno jača nokte i sprečava lomljivost.

 10. Kao što vašu kosu prepuštate profesionalcima da brinu o njoj, svoje lice profesionalnom kozmetičaru, tako i negu noktiju treba prepustiti manikir majstorima. Negovane i lepe ruke ostavljaju utisak samouverenosti i zato redovni profesionalni manikir treba uvrstiti u plan mesečnih beauty aktivnosti.

Ukoliko se pridržave ovih saveta za kratko vreme ćete se pohvaliti zdravim, čistim, jakim i lepim noktima!